Dampdichte laag

Bij koel- en vriescellen en gekoelde werkruimten waar o.a. met voedingsmiddelen wordt gewerkt, is de buitenzijde de warme kant. Bij het gebruik van dakleer op een dak heeft dat als functie: bescherming tegen de weersinvloeden (regen en sneeuw), maar het is geen dampdichte laag.
Ter voorkoming van vochtmigratie naar de dakisolatie moet daarom onder het dakleer en boven op de aangebrachte isolatie een volledig dampdichte laag wordt aangebracht. De randen, overlappingen, sparingen, maar ook aansluitingen van de folie moeten daarbij volledig dampdicht worden afgeplakt. Bij een verkeerd aangebrachte dampdichte laag, zal vocht condenseren en als water of ijs in de dakisolatie neerslaan tot dat het isolatiemateriaal verzadigd raakt. Niet alleen zal daardoor het isolerend vermogen sterk achter uit gaan, maar geeft iedere liter vocht 1 kg aan extra gewicht. Naar verloop van tijd neemt dit extra gewicht enorm toe en het is voorgekomen dat door dit gewicht delen van een plafond naar beneden kwamen. Ook in de wanden en vloer is het aanbrengen van een dergelijke dampdichte laag een ‘must’.

Bij koel- en vriescellen geldt:
o Voldoende isolatie
o Geen koudebruggen
o Dampdicht

Dampremmende folie

Bij een gebouw en woning is de binnenkant de warme zijde en daarom moet een dampremmende folie ook aan de binnenzijde worden aangebracht. Ook hier voorkomt de folie dat de isolatie vochtig kan worden.